Gastblog van Laura

Laura reist de wereld rond in een huisje op wielen dat ze samen met haar partner maakte. Een busje wat in zijn vorige leven doorging als Post NL busje, maar nu verbouwd is tot een klein huisje! Op dit moment is zij in Noord Noorwegen, waar de zon in de maand juli niet meer ondergaat. Het is er dus altijd licht. Omdat het licht in de nacht magisch is en een grote hobby fotografie is, hebben zij en haar vriend besloten om in de maand juli ‘omgekeerd te leven’. Overdag slapen en wakker zijn in de nacht. Omdat dit natuurlijk super interessant is met het slaapritme, vroeg ik Laura om een blog te schrijven!

“Wij hebben besloten om in de eerste week van juli ons ritme om te gooien. Ik heb dit eerder al eens moeten doen, omdat ik werkte als verpleegkundige in het ziekenhuis. Hier werkte ik regelmatig nachtdiensten, waardoor ik dus regelmatig mijn dag/nachtritme moest omgooien! Toch was dit alweer even geleden en merkte ik dat het toch weer vrij pittig was om het ritme om te gooien.

We hebben geen specifiek schema aangehouden, maar zijn gewoon meegegaan met onze vermoeidheid. Gezien we voor onbepaalde tijd op reis zijn, waren we niet gebonden aan vaste tijden en konden we het rustig aan doen. De eerste nachten probeerden we zo laat mogelijk op te blijven en pas na 03:00 uur te gaan slapen, om de volgende ‘ochtend’ weer uit te slapen. Langzaam verschoof dit steeds meer en inmiddels gaan we tussen 08:00 en 10:00 slapen en staan we weer op tussen 16:00 en 19:00 uur.

Ik heb een eigen bedrijf en werk dan ook gedurende onze reis. Het was dus even puzzelen met mijn klanten hoe dit zou uitpakken met calls. Gelukkig staan al mijn klanten volledig open voor mijn ‘leefstijl’ als vanlifer en zijn ze het dus gewend dat ik soms wat andere beslissingen neem dan andere mensen.

Meetings vinden nu plaats tussen 08:00 en 10:00 uur in de ochtend, of vanaf 16:00 uur in de middag. Dit gaat eigenlijk heel erg goed en het bevalt dus ook prima!”

De eerste week merkte ik van alles aan mijn lichaam als gevolg van het nieuwe slaapritme:

  • Maag-darmklachten: ik voelde me misselijk, had geen eetlust en merkte dat ik te weinig dronk. Daarnaast merkte ik dat mijn darmen er flink aan moesten wennen dat zij ineens ’s nachts het eten moesten verwerken in plaats van overdag!
  • Mentale klachten: ik merkte de eerste dagen dat ik me meer down voelde en traag. Het hielp enorm als de zon scheen, maar op de dagen dat het bewolkt was, merkte ik echt dat dit invloed had op mijn stemming.
  • Maaltijden: we hebben ervoor gekozen (nadat we het een week hebben aangekeken) om het avondeten nu als middagmaaltijd te doen. In plaats van rond 08:00 uur avondeten, doen we dit dus nu rond 03:00 uur. Sindsdien zijn de maag-darmklachten aanzienlijk minder!
  • Zombiemodus: ik voelde me de eerste dagen een klein beetje een zombie. Weinig energie, het leven ging een beetje in een waas voorbij.


Inmiddels zijn we helemaal om en voelt het super! De eerste ‘dag’ (in de echte nacht dus) reden we met ons busje door de prachtige natuur van Lofoten. We hebben twee elanden gezien, een uil, een vos, een arend en ontzettend veel andere mooie vogels. De lucht heeft een magische kleur! Daarnaast doen we onze hikes ook in de nacht. Op dit moment zijn er geen andere toeristen, loop je gedurende een never-ending golden hour en heb je echt het gevoel alsof je alleen op de wereld bent. Het is een prachtige, bijzondere ervaring.

Rond half augustus gaan we waarschijnlijk weer over naar het gewone ritme. De zon gaat dan ook weer onder, waardoor alle mooie voordelen van de middernachtzon er niet meer zijn. We zijn van plan om dit weer geleidelijk te gaan omdraaien en een beetje mee te gaan met het ritme van de dag.”


Wil jij Laura volgen gedurende haar reis? Je kunt haar volgen op @photralife en @bridgingyourmind en je kunt haar eigen blogs lezen op https://photralife.com en https://bridgingyourmind.com .

Het omgooien van je dag- en nachtritme kan leiden tot allerlei fysieke, mentale en sociale klachten. Je lichaam volgt een biologische ritme van ongeveer 24 uur (we noemen dit het circadiane ritme). Dit ritme bepaalt onder andere je celdeling, je hartslag, de pijngrens, de spijsvertering, je lichaamstemperatuur en je hormoonproductie. Wanneer je slaaptijden veranderen, heeft je biologische klok tijd nodig om eraan te wennen. In deze overgangsperiode kun je klachten krijgen op het gebied van je gemoed, je maag- en darmen, je slapen, je concentratie en geheugen en je hebt een verhoogde kans op ongevallen door vermoeidheid en verminderde alertheid.

Laat je goed adviseren als je gaat reizen naar een andere tijdszone, als je een nachtwerker bent of als je in ploegendiensten werkt. Neem hier gerust contact op voor advies of meer informatie over slapen buiten je normale slaapritme.

Liefs, Sacha