In de rubriek ‘Slaapverhalen die je wakker houden’ (ik vond het een leuke titel, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je ervan wakker ligt!) lees je verhalen van mensen en misschien ook dieren, die over slapen gaan. Het kunnen bijzondere slaapgewoonten of slaapervaringen zijn of slaapverhalen die gewoon leuk zijn om te delen.
In dit eerste slaapverhaal lees je het verhaal van Roos over slaapwandelen. Roos is een vrouw van 54 jaar en beleeft ‘wonderlijke avonturen’ in de nacht, al bijna heel haar leven. Ik heb haar mogen interviewen nadat ik een cursus over dromen en slapen had gevolgd. Ze heeft haar ervaringen op papier gezet en ik mag haar verhaal met jullie delen. Na het verhaal van Roos lees je nog wat algemene informatie over slaapwandelen.
Wonderlijke slaapwandelavonturen
“Ik was een jaar of 5 toen ik mijzelf ‘s nachts voor het eerst ergens anders aantrof dan in mijn bed. Namelijk in de woonkamer met mijn hoofdkussen onder mijn arm. Dit was niet de laatste keer.
Het fenomeen was niet vreemd in ons huis: ook mijn moeder beleefde ‘s nachts de meest wonderlijke avonturen. Ik weet nog goed dat wij hier als gezin met z’n allen heel hard om moesten lachen. Zo heeft ze eens, op een moment dat mijn zus en ik verkouden waren, het hele bed met wc-papier bekleed.
Ook mijn eigen escapades beschouw ik (meestal) als hilarisch.
In de periode voordat er kinderen waren, maar de werkdruk groot was, ontdekte ik dat de intensiteit – zowel qua frequentie als qua hevigheid- toenam naarmate ik meer stress had. Het kon zomaar voorkomen dat ik bij hevige stress op het werk, iedere nacht rechtop in mijn bed zat of zelfs buiten bed “bezig” was.
De hevigheid varieerde van babbelen tot schreeuwen, maar ook handelingen verrichten zoals de telefoon opnemen of naar het raam toelopen omdat daar iemand liep. Wij woonden toen op de derde verdieping.
Vlak nadat ik ons eerste kind had gekregen, ontdekte ik dat er waarschijnlijk hormonen meespeelden. In die tijd heb ik zeer hevige “aanvallen” gehad wat zowel voor mij als mijn man een aanslag was op onze nachtrust. Deze was toch al niet best, want we hadden net een baby gekregen. Ook na de geboorte van de tweede heb ik dit weer ervaren, alhoewel nu minder dan na de geboorte van de eerste.
In die periode kan ik zeggen dat wij het allebei allemaal wat minder hilarisch vonden. Ik heb daar toen ook hulp bij gezocht via een psycholoog.
Ik kan op deze leeftijd (54 jaar) zeggen dat het wat rustiger is geworden. Er is bewust meer rust in mijn werkende leven. Daarnaast is de overgang al geruime tijd ingezet, waardoor de hormonen zich ook wat rustiger houden.”
Dit is het bijzondere verhaal van Roos. Slaapwandelen mag dan soms onschuldig en zelfs grappig lijken, maar voor de persoon zelf en zijn of haar omgeving kan het behoorlijk angstaanjagend zijn en een flinke impact hebben op het dagelijks leven. Slaapwandelen is niet altijd zonder gevaar; ook Roos is weleens tegen de muur aangelopen in de nacht met verwondingen aan haar gezicht tot gevolg..
Wat is slaapwandelen?
Slaapwandelen is een slaapstoornis, die zowel bij kinderen als volwassenen voorkomt. Tijdens slaapwandelen vertoont het brein twee soorten hersengolven: trage, gelijkmatige golven die we ook in de diepe slaap zien en snelle, onsamenhangende golven die we bij wakkere mensen waarnemen. Door de combinatie is het moeilijk contact te krijgen met iemand tijdens het slaapwandelen, zijn zich niet bewust van hun omgeving en herinneren de volgende dag niets van hun nachtelijke avonturen. Maar verrassend genoeg kunnen taken toch uitgevoerd worden zoals het opnemen van de telefoon of in het geval van Roos’ moeder, het bed bekleden met wc-papier.
Slaapfasen
Onze slaap bestaat uit verschillende fasen: de inslaapfase, de lichte slaap, de diepe slaap en de REM-slaap. Tijdens de REM-slaap dromen we en zijn onze spieren als verlamd wat betekent dat bewegingen tijdens deze fase niet mogelijk zijn. Slaapwandelen gebeurt dan ook niet tijdens de REM-slaap maar tijdens de diepe slaap.
Oorzaak
Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, weten we dat het ontstaat als bepaalde delen van het brein slapen, maar andere delen juist niet, delen die meer over de fysieke activiteiten gaan. Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van de klachten; psychologische belasting, hormonen, genetische aanleg, bepaalde medicatie of medische aandoeningen.
Wat zou je kunnen doen wanneer je slaapwandelt?
Als je slaapwandelt, is het belangrijk om te zorgen voor een veilige slaapomgeving, zodat je jezelf of anderen niet kunt bezeren. Zorg daarnaast voor een leven met voldoende rust en een regelmatig slaap-waakritme. Neem niet te veel hooi op de vork en wees voorzichtig met alcohol en drugs. Een gezonde leefstijl met voldoende nachtrust, beweging en ontspanning, helpen de klachten te verminderen. Overleg met je huisarts voor eventuele hulp of ondersteuning.
Heb jij ook een slaapverhaal om te delen? Of ken je iemand met een leuk, bijzonder of een ‘gewoon leuk om te delen’ slaapverhaal? Laat het me weten via contact@sachavandenhoed.nl
Dank aan Roos voor het delen van haar inspirerende slaapverhaal!